Programjaink

 

Az Együtt Veled Alapítvány

Szent József Védőotthonának

2019. évben megvalósult programjai

 

Január

Éves munkaterv elkészítése, Munkavédelmi, Tűzvédelmi oktatás megtartása,

Délutáni szabadidős foglalkozások beindítása és az egyéni gondozási feladatok meghatározása. Pót-szilveszter a lakóotthonban, közös program.Február

ÉLIM Csendes Nap-on való részvétel

Előadás: A Falumúzeum munkatársával Dr. Bodnár Zsuzsa Farsangi népszokások bemutatása.

Baloghné Tóth Ágnes mentálhigiénés foglalkoztatást tartott. Retro Farsangot tartottunk a lakóotthonosokkal közösen.

 

Február 28. Farsangi mulatság

Március

A Jósa András Múzeumban a Jégkorszak kiállítást néztünk meg.

Tavaszi nagytakarítás a Védőotthonban. Megemlékezés 1848. március 15-ről.

 

Mmárcius 13. Jósa András múzeum Jégkorszak kiállítás

Április

Dr. Gulyás Gábor munkaköri alkalmassági vizsgálatot végzett a szakdolgozók és a foglalkoztatásba kerülő ellátottak számára. „Egy perc és nyersz” vidám ügyességi vetélkedő műsor szervezése, megtartása. Helló Nyíregyháza programon való részvétel.

 

Április 25. Egy perc és nyersz Vetélkedő

Május

Megemlékezés a munka ünnepéről, Felelős: a reggeles szociális gondozó volt.

Tavaszi ünnepség megtartása. Családi Nap megtartása a Lugas Welness szálloda és Étterem Bowling twrmében.

 

Május 09. Tavaszi Ünnepség

Május 23. Családi nap

Június

Csocsó és aszfaltrajz bajnokságot rendeztünk az intézmény ellátottai és dolgozóival közösen.

Az Új Éfoész Tarnai Ottó Egyesület számítástechnikai –tablet- képzést tartott az ellátottak számára. Sóstón a Park Fürdőben fürödtünk, a Nyíregyházi Állatparkban sokat sétáltunk, körbejártuk és megnéztük az állatokat.J

 

Június 05. Csocsó bajnokság

Aszfaltkrétáztunk

Június 26. Sóstó-ZOO

Július

Zsóka néninél pizza partin vendégeskedtünk. A Bújtosi Tó-nál használtuk a kondi parkot, sportoltunk.

 

Július 18. Séta a Bujtosi tó körül

Augusztus

A Tuzson János Botanikus kertben voltunk közösen a dolgozók, ellátottaink és szülők, akik ráértek eljönni velünk. Sóstón fagyiztunk. Az Új Éfoész Tarnai Ottó Egyesület okostelefon használatáról képzést tartott az ellátottak számára. Kilátogattunk a Vidor Fesztiválra, Nyári foglalkozások folytatása, Kulturális és sport programok szervezése, megemlékezés az Alkotmány ünnepéről.

 

Augusztus 01. Egy kis gyógytorna

Szeptember

Csizinszky Laciéknál születésnapi vendégségben voltunk. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékosok Sportszövetség szervezésében kirándultunk Bogács és környékén. A Patrónus Egyesülettel közös a Szabolcsi Kis Szilva útvonalat jártuk-buszoztuk körbe. Az ÉFOÉSZ által szervezett „Ez a mi napunk program” keretében a Nyíregyházi Állatparkban voltunk.

 

Szeptember 13. Szatmár Beregi kis szilvaút

Szeptember 16.  EZ A  Mi NAPUNKSzeptember 24. Őszi kirándulás Muhi, Bogács és környéke

Október

A FODISZ által szervezett Sport napon versenyeztünk a Városi Stadionban. A Jósa András Múzeumban a Szinyei Impressziói kiállítást néztünk meg. Dr. Bodnár Zsuzsa előadást tartott a közelgő Mindenszentek ünnepkörről. A Római Katolikus Társ Székesegyházban Mága Zoltán jótékonysági koncertjén Ottó atya vezetésével ellátottaink is felléptek. Jótékonysági Bált tartottunk a Gastro Menza Éttermében.

Október 07. Mága Zoltán Jótékonysági koncert

Október 17.-én a FODISZ és a SZ-SZ-B. Megyei Fogyatékos Sportolók Szövetsége által szervezett,

Megyei sportverseny

Október 26. Jótékonysági Bál

November

Baloghné Tóth Ágnes mentálhigiénés foglalkozást tartott az intézmény ellátottai számára. Megkezdődött a Karácsi Ünnepség programjának a tanulása.December

Dr. Bodnár Zsuzsanna előadást tartott a karácsonyi ünnepkör népi hagyományairól.

Mikulás discot tartottunk a lakóotthonosokkal. A Mentor Alapítvány ünnepi ebéddel kedveskedett a Védőotthon dolgozói és ellátottai számára. Karácsonyi ünnepséget tartottunk: vendégeink voltak a szülők és az önkéntes munkatársaink.

 

December 05. Mikulás buli

December 17. Karácsonyi ünnepség 


Az Együtt Veled Alapítvány

Szent József Védőotthonának

2018. évben megvalósult programjai

 

Január

Pót-szilveszter a lakóotthonban a lakóotthonosokkal.Február

Az ÉLIM-ben Csendes Nap-on vettünk részt. Találkozhattunk más intézmények ellátottaival.

Előadás: A Falumúzeum munkatársával Bodnár Zsuzsa Farsangi népszokások bemutatása.

Retro Farsangot tartottunk a Védőotthonban a lakóotthonosokkal közösen.

 

2018. február 08. Farsangi mulatság

 

MárciusA Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban húsvéti kiállítást néztünk meg. Dr. Bodnár Zsuzsanna húsvéti népszokásokról tartott előadást.  Megemlékeztünk 1848. március 15-ről.ÁprilisA Jósa András Múzeumban megtekintettük a Seuso kincsekből álló kiállítást. Múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettünk.

Megemlékeztünk a költészet napjáról. A FODISZ által szervezett sport találkozón szerepeltünk a Bárczi Gusztáv Szakiskolában. Többen éremmel tértek haza.

Tavaszi műsort tartottunk, verssel-zenével, tánccal fűszerezve a programot.

A Helló Nyíregyháza programon a Civil utcában lévő standon mutattuk be az intézményünket. Az ellátottaink által készített bizsu ékszereket –nyakláncot, karkötőt, fülbevalót, gyűrűt- sokan megcsodálták és elismeréssel beszéltek a látottakról.

 

2018. április 19 Sport nap

2018. április 26. Tavaszi Ünnepség

  MájusMegemlékezés a munka ünnepéről.

A Jósa András Múzeumban a Múzeumok Világnapja alkalmából a Mátyás kora kiállítást néztük meg és múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettünk.JúniusA Júlia Fürdőben fürödtünk, a Nyíregyházi Állatparkban sokat sétáltunk, míg körbejártuk és megnéztük az állatokat.

A Védőotthonban a Patrónus Egyesület Lakóotthon lakóival közösen „Egy perc és nyersz” vidám ügyességi vetélkedős műsort rendeztünk.

2018. június 14. Egy perc és nyersz Vetélkedő

    JúliusDankó Andrásné Zsóka néninél pizza partin vendégeskedtünk. A Bújtosi Tó-nál használtuk a kondi parkot, sportoltunk. Megnéztük a Krúdy Gyula Art moziban a Mamma Mia 2. vígjátékot amin sokat nevettünk.

 

2018. július 11. Tuzson János Botanikus Kert

  AugusztusKilátogattunk a Vidor Fesztiválra, ahol jó programokon szórakoztunk. Megemlékeztünk az Alkotmány ünnepéről.

23-án a Lugas Hotel Bowling termében Családi Napot tartottunk. Bowlingoztunk, billiárdoztunk és hagyományos szürkemarha gulyás-levest ebédeltünk. Mindenki jól érezte magát.

 

2018. augusztus 23. Családi nap

 

SzeptemberIfjúsági napot tartottunk közösen a Lakóotthonosokkal. Vidám műsort mutatott be mindkét csapat. Nagyokat nevettünk egymáson. A napot discóval zártuk.

Csizinszky Laciéknál születésnapi vendégségben voltunk. A Partrónus Egyesülettel közös kiránduláson vettünk részt Szilvásváradon.

Az „Ez a mi napunk”– Éfoész szervezésében a Nyíregyházi Állatparkban voltunk.

 

2018.szeptember 17. EZ A MI NAPUNK

  

OktóberA Jósa András Múzeumban megtekintettük és megcsodáltuk a Munkácsy 50 kiállítást. Múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettünk.

Baloghné Tóth Ágnes önkéntesünk meghívására két alkalommal is vendégeskedtünk az általa üzemeltetett Só barlangban. A FODISZ által szervezett Sport napon versenyeztünk a Városi Stadionban. Szintén a FODISZ szervezésében túráztunk a Bükkben. Bükkszentkeresztes – Lillafüred túra vonalat tettük meg.

A Védőotthonban a Patrónus Egyesület Lakóotthon lakóival közösen megtartottuk az őszi „Egy perc és nyersz” vidám ügyességi vetélkedős műsort.

Jótékonysági Bált tartottunk a Gastro Menza Éttermben.

 

2018. október 03. Jósa András Múzeum Munkácsy 50 kiállítás2018. október 10. Sport verseny2018. október 11. Egy perc és nyersz vetélkedő2018. október 27. Jótékonysági Bál

 

NovemberDr. Bodnár Zsuzsanna előadást tartott a mindenszentekről és a halottak napjáról,

Megkezdődött a Karácsi Ünnepség programjának a tanulása.DecemberAdventi koszorút készítettünk. Mikulás disco-t tartottunk a lakóotthonosokkal. Mindenki kapott Mikulás csomagot.

Karácsonyi ünnepséget tartottunk: vendégeink voltak a szülők és az önkéntes munkatársaink.

Az ünnepi műsor összeállításában, be tanításában Illyés Péter előadóművész önkéntesünk segített.

 

2018. december 06. Télapó Buli 

2018. december 18. Karácsonyi ünnepség

 


 

Az Együtt Veled Alapítvány

Szent József Védőotthonának

2017. évben megvalósult programjai

 

Január

 

Pót-szilvesztert tartottunk a lakóotthonban. A közös program jól alakult, sokat nevettünk és táncoltunk.

 

Február

 

Fiatalok fórumát rendeztünk, ahol értékeltük az elmúlt év feladatait, majd a 2018. év kulturális és sportéletünkről tájékozódtunk. A Fórum lehetőséget ad a fiataloknak, hogy önállóan döntsenek, milyen programokon szeretnének részt venni.

Az ÉLIM-ben Csendes Nap-on vettünk részt, ahol más intézményekben lévő sorstársainkkal közös rendezvényen vettünk részt. Az együtt töltött időt hasznosan és kellemesen töltöttük el.

Előadás: A Falumúzeum munkatársával dr. Bodnár Zsuzsával felidéztük a farsangi népszokásokat és a világi karneválokról is szó esett. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárból dr. Bihari Albertné Jolika adomány könyvekkel ajándékozta meg az intézményt. 

Retro Farsangot tartottunk a lakóotthonosokkal közösen. Érdekes műsorral készültünk a farsangra és érdeklődéssel figyeltük a lakóotthonosok fellépését. A jó zenére könnyű volt táncolni. A farsangi élményhez hozzájárult a farsangi fánk, amit gondozóink készítettek.

 

Március

 

A FODISZ által szervezett Megyei Sportválasztó Versenyen vettünk részt a Bárczi Gusztáv Speciális Iskolában. Szeretünk sportolni ezeken a versenyeken, főleg a sorversenyek és a dobó játékok mozgatják meg az érdeklődőket.

Dr. Bodnár Zsuzsanna húsvéti népszokásokról tartott előadást, mindig nyújt valami új ismeretet részünkre. Fiataljaink szeretnek részt venni ezeken az interaktív beszélgetéseken.

Megemlékeztünk 1848. március 15-ről.

 

Április

 

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban előadásokon vettünk részt.

A Helló Nyíregyháza programokon örömmel vettünk részt, ahol bemutatkozott intézményünk ékszer munkáinkkal. A civilek fellépéseit érdeklődéssel figyeltük.

Készültünk a Tavaszi ünnepségre.

 

Május

 

Megemlékeztünk a munka ünnepéről.

Tavaszi ünnepség megmozgatta fiataljainkat. Illyés Péter mellett mindenki sok munkát fektetett abba, hogy színvonalas műsorral kedveskedjünk vendégeinknek. A résztvevő szereplők nagyon élvezték a Tavasztündérre való táncmozgásokat. Szépen megszervezett műsort megköszönték a szülők, akik elismerik a fiatalok szereplését és örültek a virágdísz ajándékoknak.

Kirándultunk a Nyíregyházi Állatkertben, ami mindig nagy izgalommal tölt el bennünket, mert nagyon szeretjük az állatokat.

 

2017. május 18. Tavaszi Ünnepség

   

     

Június

 

II. Fiatalok fórumát tartottuk meg. Ifjúsági napon: Műsort szerveztünk, discót rendeztünk, dekorációkat készítettünk. Közösen rendeztük a lakóotthonosokkal.

Sütést vállalt: Vida Anikó, Párticska Mihály, Simon Attila

Műsorvezető: Juhász István volt

Kirándultunk a Tuzson János Botanikus kertben. Sportoltunk Sóstón a kondi parkban, a Júlia Fürdőben fürödtünk. Szeretünk részt venni ezeken a visszatérő nyári rendezvényeken.

 

2017. június 08. Júlia Fürdő

 

2017. június 15. Botanikus kert

  

  

Július

 

Dankó Andrásné Zsóka néni pizza partin látott vendégül bennünket. Asztali tenisz mellett egyéb labdajátékokon vettünk részt és zenét is hallgattunk illetve táncoltunk is.                      

Egy kellemes délelőttöt töltöttünk el a Bujtosi Tó kondi parkjában, ahol sportolási lehetőséggel éltünk és sétáltunk a tó körül és gyönyörködtünk a szép látnivalókban. Sóstón strandoltunk, nagyon szeretünk fürdeni és együtt lenni társainkkal a vízben és a parton.

 

Augusztus

 

Kilátogattunk a Vidor Fesztiválra, ahol minden évben lehetőséget kapunk arra, hogy árusíthatjuk termékeinket. Egyben jó bemutatkozási lehetőség alapítványunk számára is.

Kulturális és sport programokon vettünk részt, megemlékeztünk az Alkotmány ünnepéről.

 

2017. augusztus 23. Margó nénivel

 

Szeptember

 

Csizinszky Laciéknál születésnapi vendégségben voltunk, amire minden évben meghívást kapunk. Partrónus Egyesülettel közös kiránduláson vettünk részt Poroszlón az Ökocentrumban, nagyon sok szép élményben volt részünk.

Megünnepeltük a Szent József Védőotthon 20 éves működését. A vetítéssel egybekötött megemlékezés és az elismerések kiosztása után finom ellátásban volt részünk. Kiállítással emlékeztünk meg „20 év képekben”. A Móricz Zsigmond Könyvtárban a Népmese Világnapján vettünk részt.

 

2017. szeptember 15. Poroszló, Hortobágy

  

  

  

  

 

2017. szeptember 20. 20 éves a Szent József Védőotthon

Jubileumi Ünnepség

 

Október

 

A Krúdy Gyula Art moziban a Pappa Pia filmvígjátékon derültünk nagyokat.

Jótékonysági Bált tartottunk a Gastro Menza Éttermében, ahol Nagy Zoltán „húzta” a talp alá valót.

Dr. Bodnár Zsuzsanna előadást tartott a mindenszentekről és a halottak napjáról.

 

2017. október 20. Jótékonysági Bál

 

November

 

Megkezdődött a Karácsi Ünnepség programjának a tanulása.

 

December

 

Adventi koszorút készítettünk közösen Zsatkuné Mónikával és Illyés Péterrel.

Mikulás délutánt tartottunk a lakóotthonosokkal.

A Mentor Alapítvány ünnepi ebéddel kedveskedett a Védőotthon dolgozói és ellátottai számára.

Karácsonyi ünnepséget tartottunk: vendégeink voltak a szülők és az önkéntes munkatársaink. Karácsonyi békével és ajándékcsomaggal tértünk haza az ünnepségről.

 

2017. december 08. adventi koszorú készítése

 

2017. december 19. Karácsonyi Ünnepség

 


Az Együtt Veled Alapítvány

Szent József Védőotthonának

2016. évben megvalósult programjaiJANUÁR

A Patrónus Egyesület lakóotthonában utószilvesztereztünk, ahol jót mulattunk és sokat táncoltunk.

FEBRUÁR

Ismerkedés, beszélgetés kezdeményezés, csoportjátékok pszichológussal.

Csendes nap az Élimben. Örömmel vettünk részt ezen a rendezvényen, ahol szépen énekeltünk és sokat játszottunk a meghívott vendégekkel.

Farsangi népszokásokkal ismerkedtünk dr. Bodnár Zsuzsanna interaktív előadásán, és délután Retró Farsangot tartottuk meg a védőotthonban, ahol a Zeusz Együttes húzta a talp alá valót.

Meglátogattak bennünket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Móricz Zsigmond Könyvtárból, kaptunk könyveket, amikről beszélgettünk. Örömmel lapozgattuk a könyveket és mutattuk egymásnak a színes képeket. Építő kapcsolatot ápolunk a könyvtárral, rendezvényekre és kiállításokra szoktunk menni.

MÁRCIUS

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékosok Sportszövetsége által rendezett Sport találkozón vettünk részt a Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Kollégiumban. Nagyon szeretjük ezeket a rendezvényeket, mert a sport feladatokat egyéni és csoportos formában végezzük mindenki olyan feladatot választ, ami neki megfelelő.

Találkozunk ismerőseinkkel, volt iskolatársainkkal.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékosok Sportszövetsége által szervezett Aggteleki kiránduláson vettek részt fiataljaink. A barlang varázslatos légköre izgalmas élményt nyújtott számunkra.

Húsvéti népszokásokról tartott előadást dr. Bodnár Zsuzsanna, érdeklődéssel és aktívan szóltak hozzá fiataljaink.

A Móricz Zsigmond Könyvtárba látogattunk el, ahol húsvéti kézműves foglakozáson vettünk részt. Szeretünk kézművesedni, örültünk a meghívásnak.

ÁPRILIS

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékosok Sportszövetsége által szervezett Cserépfalu túrán vettünk részt.

Fáradtan, de szép emlékekkel tértünk haza a túráról.

A Helló Nyíregyháza programjain vettek részt fiataljaink és a civil kultúrpiacon bemutatkozott alapítványunk a Mosoly utcában. Árusítottuk az általunk készített bizsukat és a színpadi produkciókat néztük meg.

MÁJUS

A Móricz Zsigmond Színházba jártunk és a Palacsinta király című előadást néztük meg. Nagyon jól éreztük magunkat és azután mi is készítetünk palacsintát. Sokáig beszédtéma volt ez a produkció.

Családi tavaszi ünnepséget rendeztünk a védőotthonban és köszöntöttük az édesanyákat versekkel, dalokkal és virággal.

JÚNIUS

Ifjúsági Napot szerveztünk a védőotthonban, ahová meghívtuk a lakóotthonos fiatalokat is. A kacagtató műsor után, sokat énekeltünk és táncoltunk társainkkal.

Sportnapot szerveztünk a bújtosi tó partján található kondi parkba, ahol használtuk a sporteszközöket és nagyokat sétáltunk kacsákat etettünk. Jól éreztük magunkat.

Városi séta alkalmával ellátogattunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Móricz Zsigmond Könyvtárba, ahol kiállítást néztünk meg, majd fagyiztunk és kellemes érzésekkel tértünk vissza a védőotthonba.

JÚLIUS

Kirándulást szerveztünk Borbányára, ahol a kondi parkban tornáztunk és Villás Mariannékhoz látogattunk el. A kerti parti most is nagyon jól sikerült, zenét hallgattunk, sokat énekeltünk. Kellemes élményekkel tértünk haza.

Pláza moziba néztük meg a Senilla nyomában című rajzfilmet, amin nagyon jól szórakoztunk.

Botanikus kertbe látogattunk el, ahol megcsodáltuk a gyönyörű növényeket és az útvesztőben kerestük egymást.

AUGUSZTUS

Júlia Fürdőben jártunk, élveztük a frissítő habokat, jókat beszélgettünk a meleg vízben, napoztunk. Aki úszni tudott, azok a hideg vízben produkálták magukat. Szép élményekkell tértünk haza.

VIDOR Fesztivál délutáni programjain vettünk részt a Kossuth téren. Árusítottunk a fesztivál alatt az általunk készített ékszereket.

SZEPTEMBER

Csizinszki Laciéknál jártunk, ahol bográcsban készült a gulyás és jól éreztük magunkat a közös éneklés és tánc összekovácsolta a társaságot.

A Patrónus Egyesület által szervezett kiránduláson vettünk részt. Hollókő, Pálháza, Kőkapu volt az úti cél. jól érzéssel, szép élményekkel, kissé fáradtan tértünk haza.

Ez a mi napunk ÉFOÉSZ rendezvényen vettünk részt az állatparkban, ahol minden évben akad új látnivaló. Jó volt találkozni rég nem látott társainkkal is.

Kerti partin vettünk rész Zsóka néninél, ahol sportoltunk, ping-pong labdáztunk és sokat nevettünk, jól szórakoztunk.

Kossuth téren rendezett Tirpák fesztiválon árusítottuk ékszereinket, megkóstoltuk a finom ételeket.

Sárospataki hajókiránduláson vettünk részt, az idő nem kedvezett, mert sokat esett az eső.

Népmesék Napján, mesedélutánon vetünk részt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol mások és társaink által elmondott meséket hallgattunk meg.

OKTÓBER

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fogyatékosok Sportszövetsége által szervezett fogyatékkal élők megyei sporttalálkozóján vettünk részt a Stadionban, ahol egyéni és csapatversenyeken vettünk részt.

Interaktív előadást tartott dr. Bodnár Zsuzsanna a népi hagyományokról, megemlékeztünk mindenszentekről és a halottak napjáról.

A Móricz Zsigmond Színház előadásán vettünk részt, ahol a Tündér Lala zenésdarabot néztük meg. Nagyon szeretünk színházba járni. Most sem csalódtunk, jól éreztük magunkat.

A Patrónus Egyesület által szervezett jótékonysági koncerten vettünk részt, ahol Szíj Melinda gyönyörű és érdekes előadását csodáltuk meg. Nem áll tőlünk messze, a jótékonykodás.

Tarnai Zsóka néni által vezetett Önérvényesítő programsorozat kezdődött el, ami heti foglalkozásokat jelent a következő hónapokban.

NOVEMBER

Jótékonysági bált rendeztünk a Centrál Hotel Éttermében, ahol fergeteges jó műsort adtak a Turmix Tánciskola és a Mandala Dalszínház színészei. A Szent József Védőotthon tánccsoportja is szépen szerepelt. Sokat táncoltunk és örömmel vártuk a tombola nyereményeket. Nagy Zoltán zenész játékát nagyon kedveljük, évek óta ő játszik a báljainkon.

Adventi koszorú készítéssel készültünk a decemberi karácsonyi ünnepekre. Kézművesedtünk, képeket színeztünk és díszítettük a foglalkoztató temet.

DECEMBER

Mikulás délutánon örültünk a mikuláscsomagnak, a Zeusz Együttes szolgáltatta a zenét. Sokat táncoltunk és énekeltünk. Jó buli volt.

Interaktív előadást tartott dr. Bodnár Zsuzsanna az adventi időszak népi hagyományairól.

Az adventi ünnepkör fényében biblioterápián vettünk részt a könyvtárban dr. Bihari Albertné vezetésével.

Gyermekek Háza Óvodában szerepeltünk karácsonyi műsorunkkal. Nagyon élvezték az ovisok, évek óta meghívnak bennünket a karácsonyi rendezvényükre.

Karácsonyi ünnepséget tartottunk a védőotthonban, ahol ünnepi műsorral kedveskedtünk meghívott vendégeinknek.

Ezzel zártuk a 2016. évet.

 


Az Együtt Veled Alapítvány

Szent József Védőotthonának

2015. évben megvalósult programjai

JANUÁR

A Patrónus Egyesület lakóotthonában utószilvesztereztünk, ahol jót mulattunk és sokat táncoltunk.

FEBRUÁR

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fogyatékosok Sportszövetsége által szervezett úszóversenyen vettek részt fiataljaink a Júlia Fürdőben.

Csendes nap az Élimben. Örömmel vettünk részt ezen a rendezvényen, ahol szépen énekeltünk és sokat játszottunk a meghívott vendégekkel.

Farsangi népszokásokkal ismerkedtünk dr. Bodnár Zsuzsanna interaktív előadásán, és délután Retró Farsangot tartottuk meg a védőotthonban, ahol a Zeusz Együttes húzta a talp alá valót.

MÁRCIUS

A Váci Mihály Művelődési Házban az Égig érő fa című előadáson vettünk részt, nagyon megérintette fiataljainkat a mesés történet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fogyatékosok Sportszövetsége által szervezett Aggteleki kiránduláson vettek részt fiataljaink. A barlang varázslatos légköre izgalmas élményt nyújtott számunkra.

Húsvéti népszokásokról tartott előadást dr. Bodnár Zsuzsanna, érdeklődéssel és aktívan szóltak hozzá fiataljaink.

ÁPRILIS

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban dr. Bihari Albertné interaktív előadást tartott a védőotthon ellátottjai részére.

Két alkalommal az Evangélikus Óvodából jöttek a védőotthonba óvodások gyöngyfűzést tanulni, fiataljaink segítettek az óvodásoknak.

A Helló Nyíregyháza programjain vettek részt fiataljaink és a civil kultúrpiacon bemutatkozott alapítványunk.

MÁJUS

Családi tavaszi ünnepséget rendeztünk a védőotthonban és köszöntöttük az édesanyákat versekkel, dalokkal és virággal.

A múzeumi program keretén belül a Kállai Gyűjteményt néztük meg, érdekes volt Kossuth Lajos hangját hallani felvételről.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban a Gyermek Könyvhét alkalmából dr. Bihari Albertné vezetésével biblioterápián vettek részt fiataljaink.

JÚNIUS

Ifjúsági Napot szerveztünk a védőotthonban, ahová meghívtuk a lakóotthonos fiatalokat is. A kacagtató műsor után, sokat énekeltünk és táncoltunk társainkkal.

Sportnapot szerveztünk az erdei tornapályára, ahol használtuk a sporteszközöket és nagyokat sétáltunk az erdő lombjai alatt.

Botanikus kertbe látogattunk el, ahol megcsodáltuk a gyönyörű növényeket és az útvesztőben kerestük egymást.

Életvezetési beszélgetésben vettek részt a fiatalok, család és otthon témakörében Zsóka néni vezetésével.

JÚLIUS

Sóstói kirándulást szerveztünk, a szigeten kérdez-felelek játékot játszottunk, majd érdekes feladatokat oldottunk meg a kondi parkban.

Életvezetési beszélgetés során Önismereti kérdésekre kerestük a választ. Külső-belső tulajdonságainkról nyertünk képet Zsóka néni vezetésével.

AUGUSZTUS

Kerti partin vettünk rész Zsóka néninél, ahol sportoltunk, ping-pong labdáztunk és sokat nevettünk, jól szórakoztunk.

VIDOR Fesztivál délutáni programjain vettünk részt a Kossuth téren.

SZEPTEMBER

Csizinszki Laciéknál jártunk, ahol bográcsban készült a gulyás és jól éreztük magunkat a közös éneklés és tánc összekovácsolta a társaságot.

Ez a mi napunk ÉFOÉSZ rendezvényen vettünk részt az állatparkban, ahol minden évben akad új látnivaló. Jó volt találkozni rég nem látott társainkkal is.

Sport napon vettünk részt társainkkal a Rotary Club szervezésében, ahol integrált csapatversenyen bizonyítottuk tudásunkat.

Népmesék Napján, mesedélutánon vetünk részt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol mások és társaink által elmondott meséket hallgattunk meg.

OKTÓBER

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fogyatékosok Sportszövetsége által szervezett fogyatékkal élők megyei sporttalálkozóján vettünk részt, ahol egyéni és csapatversenyeken vettünk részt.

Interaktív előadást tartott dr. Bodnár Zsuzsanna a népi hagyományokról, megemlékeztünk mindenszentekről és a halottak napjáról.

Dr. Jasku Henrietta pszichológus nővel ismerkedtünk csoportjátékokon keresztül.

A Móricz Zsigmond Színház előadásán vettünk részt, ahol a Mumus zenésdarabot izgultuk végig.

NOVEMBER

Kossuth Lajos Gimnázium tanulói kedveskedtek nekünk, ritmikus gimnasztikai bemutatót tartottak védőotthonunkban.

Dr. Jasku Henrietta pszichológussal csoportos foglalkozásokon vettünk részt a védőotthonban.

Interaktív előadást tartott dr. Bodnár Zsuzsanna az adventi időszak népi hagyományairól.

Jótékonysági bált rendeztünk a Nyíregyházi Egyetem éttermében, ahol fergeteges jó műsort adtak a Turmix Tánciskola és a Mandala Dalszínház színészei. A Szent József Védőotthon tánccsoportja is szépen szerepelt. Sokat táncoltunk és örömmel vártuk a tombola nyereményeket. Nagy Zoltán zenész játékát nagyon kedveljük, évek óta ő játszik a báljainkon.

DECEMBER

Mikulás délutánon örültünk a csomagnak, majd a Zeusz Együttes szolgáltatta a zenét.

Az adventi ünnepkör fényében biblioterápián vettünk részt a könyvtárban dr. Bihari Albertné vezetésével.

A Júlia fürdőben úszó versenyen szerepeltek fiataljaink, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fogyatékosok Sportszövetsége által szervezett rendezvényen.

Gyermekek Háza Óvodában szerepeltünk karácsonyi műsorunkkal. Nagyon élvezték az ovisok, évek óta meghívnak bennünket a karácsonyi rendezvényükre.

Karácsonyi ünnepséget tartottunk a védőotthonban, ahol ünnepi műsorral kedveskedtünk meghívott vendégeinknek.

 


 

Együtt Veled Alapítvány

Szent József Védőotthon

 

M u n k a t e r v

 

2014.

 

 

Készítette: Dankó Andrásné

                  intézményvezető

SZEMÉLYI FELTÉTELEK

 

A személyi feltételek a védőotthonban biztosított. A személyes gondoskodást nyújtó intézmények szakmai programja és működési feltétele az 1/2000-es SZCSM rendelet által meghatározott. Ebben a rendeletben a személyes gondoskodást nyújtó intézmények szakmai normáiról és a munkatársak képesítési előírásairól tájékozódhatunk.

A rendelet szerint az Együtt Veled Alapítvány Szent József Védőotthon munkatársainak létszáma 5 fő: intézményvezető osztott munkakörben terápiás munkatárs is, négy szociális gondozó és ápoló, egy gondozó osztott munkakörben szociális segítője a szociális foglalkoztatásban lévőknek. Egy gondozó osztott munkakörben 2014-ben induló rehabilitációs foglalkoztatás tanácsadója és mentora

Az előírásnak megfelelő szakmai végzettsége, minden munkatársnak megvan. Önkéntes segítő a védőotthonban 17 fő és a Szent Imre Gimnáziumból, diákok 9 fővel. Önkéntesek létszáma az év folyamán változik, de mivel munkánkat segítik, ezért ezt itt a személyi feltételeken belül jelenítem meg. Igény szerint szociális képzésben résztvevő diákokat fogadunk.

 

TÁRGYI FELTÉTELEK

 

Az Együtt Veled Alapítványnak Nyíregyháza Közép utca 17. szám alatt van a székhelye, egyben a Szent József Védőotthonának telephelye.

Az épületet 2005. 07. 01-vel az alapítvány 10 éves részletfizetéssel megvette a Római Katolikus Egyháztól, 1 millió forint befizetéssel. 2014-ben 500. 000.-Ft tartozásunk van az egyház felé.

 Jó állapotban vannak a bútorzatok, berendezések, műszaki cikkek, konyhai felszerelések. Probléma volt, hogy, nincs egyéni gondozáshoz, kiscsoportos foglalkozásokhoz megfelelő külön helyiségünk. Ez a probléma megoldódott az udvari helyiség 2009-es évi rekonstrukciójával. Tárgyi feltételeink javultak a 2012-es NEA. Pályázatnak köszönhetően új TV, és a székeink cseréje történt meg. 2013 évben 2.200.000.-.-Ft beruházással rendbe hoztuk az udvarunk burkolatát, mozgáskorlátozott WC-t alakítottuk ki a padlásfeljáró helyett. A kinti foglalkoztató helyiségbe növeltük az világítás erősségét, vizet vezettünk be, és előteret hoztunk létre a foglalkoztató elé. Rámpa készült az udvar felé és a kinti foglalkoztató elé. Támogatónknak köszönhetően a fiatalok új számítógépet kaptak, ahol internetezni is tudnak a tavalyi évtől.

 

A Szent József Védőotthon programjának ütemezése 2014. évre

 

I. Fiataljaink munkatevékenysége:

2014 évtől rehabilitációs foglalkoztatás végett, akkreditáltattuk munkahelyé a Közép utcai ingatlanunkat. Így hét fiatal kezdhette meg munkavállalását, mint megváltozott munkaképességű munkavállaló.

Szociális foglalkoztatásban 4 fiatal dolgozik az idén februártól.

Gyöngyfűzéssel nyakláncok, kulcstartók, és rózsafüzérek, ajándék és dísztárgyak készülnek. Ezen kívül fiataljaink háztartási ismeretek elsajátítását is gyakorolják.

II. Egyéni gondozási tervek:Az évre szóló egyéni gondozási tervben meghatározott személyre szabott feladatokat gyógypedagógus vezetésével, a fiatalok és a szülők bevonásával készítjük el. Szakmai értekezleteken pontosítjuk a fejlesztési feladatokat, és a feladatokban való részvételt egyeztetjük a munkatársakkal.

Beszédfejlesztés, környezetismeret, életvezetési ismeretek, élethelyzetek megjelenítése, óra, pénzismeret, fogalmazások, csekk kitöltése, stb. Írás, olvasás, számolás elemei tárgykörében szinten tartja és fejleszti az iskolában tanultakat. Szociális intézményrendszer, ügyintézések, szolgáltatók megismertetése, és kulturális értékeink feltárása a célunk. Segítségükre vannak a fiataloknak a szociális gondozók, akik a praktikus ismeretek terén fejlesztik a fiatalokat. Célsétákkal bejárják és megismerik az ügyintézéssel kapcsolatos hivatalokat, kulturális intézményeinket, és művészeti értékeinket. Foglalkozik a fiatalok mentális, mentálhigiénés ellátásával, önellátás, önkiszolgálás, önérvényesítés területeit is felvállalja. Dokumentálja a gondozási tevékenységeket, szakmai értekezleten feltárja a problémás helyzeteket. Egyéni és csoportos beszélgetéseket kezdeményez a fiatalokat érintő problémák megoldása érdekében, életvezetési beszélgetéseken a többi kolléga is részt vesz.

III. Csoportos fejlesztő foglalkozások: Az egyéni gondozáson túl, csoportos foglalkozásokban is részesülnek fiataljaink.Az értelmileg sérült fiatalok foglalkoztatásának módszere a segítő gondoskodás az egyéni bánásmód.

Kiemelt foglalkozásunk az életvezetési ismeretek, melynek célja az önálló életre nevelés, szociális önállóság fejlesztése, önismeret, énkép fejlesztése, önbizalom növelése.

2013-ben a következő csoportos foglalkozásokon vehetnek részt az ellátottak.

Zeneterápiát, táncház, hastánc, társastánc, irodalmi foglalkozás, hittan, citerás népdalkör, gyógytorna, jóga.

 

2014. Együtt Veled Alapítvány éves ütemterve

Január

I. Fiatalok fórumának megtartása,éves feladatok tervezése, megbeszélése, döntéshozatal

Felelős:Dankó Andrásné

Éves munkaterv elkészítése

Felelős:Dankó Andrásné intézményvezető

 

Délutáni fejlesztő foglalkozások beindítása és az egyéni gondozási feladatok meghatározása a kliensekkel közösen

Felelős:Dankó Andrásné

 

Személyi térítési díjak meghatározása, jövedelemvizsgálatok lefolytatása

Házirend, szakmai program, egyéni fejlesztési terv felülvizsgálata

Felelős:Dankó Andrásné

 

Színházszervezés

Felelős: Dankó Andrásné

 

Utószilveszter a lakóotthonban, közös program

Felelős:Juhász Réka, Vida Anikó

 

Február

 

Vetítéses, előadás: A Falumúzeum munkatársával

Farsangi népszokások, népművészet mesterei kiállítás anyagának bemutatása

Felelős:Dankó Andrásné, dr. Bodnár Zsuzsa

 

Védőotthonunkban farsangi mulatság szervezése közösen a lakóotthonos fiatalokkal RETRÓ FARSANG a Zeusz Együttessel.

Felelős szervező:Márton Jánosné

Dekorációért, arcfestésért felelős:Vida Anikó

Sütést Vállal: Vida Anikó és Márton Jánosné csapata

Szervező fiatalok:Villás Mariann, Lekli Nikoletta, Tutkó Róbert, Kollár Piroska Bemondó: Bártfai Krisztián

 

Március

 

Tavaszi nagytakarítása Védőotthonban

Felelős:Juhász Réka

 

Jótékonysági rendezvény szervezése

Felelős:Dankó Andrásné

 

Megemlékezés 1848. március 15-ről

Felelős:a reggeles szociális gondozó

 

Húsvéti ünnepkör feldolgozásaa védőotthonban meghívott vendégek a lakóotthonosok

Felelős:Dankó Andrásné és dr. Bodnár Zsuzsa

 

Április

 

Tavaszi műsor szervezése

Felelős:Dankó Andrásné és Illyés Péter előadóművész

Anyák napi ajándékok, dekoráció készítése

Felelős:Juhász Réka, Vida Anikó, Márton Jánosné

Fiatal szervezők:Kollár Piroska, Juhász István, Sarkadi József

Sütést vállal: Párticska Mihály, Cseh Nikoletta, Kiss Beáta

 

Jótékonysági rendezvénymegtartása

Felelős:Dankó Andrásné

 

Május

 

Megemlékezés a munka ünnepéről

Felelős:a reggeles szociális gondozó

 

Tavaszi ünnepség megtartása

Felelős: Illyés Péter és a kollégák

 

Múzeumlátogatás

Felelős:Dankó Andrásné

 

Ifjúsági nap szervezése:Műsor szervezése, discó rendezése, dekorációkészítése, közös rendezés a lakóotthonosokkal

Felelős:Márton Jánosné, Juhász Réka

Fiatal szervezők:Tar Robi, Villás Mariann, Mészáros Eszter, Kuk Edina, Parag Dávid, Szarvas Tamás

Sütést vállal: Vida Anikó, Párticska Mihály, Simon Attila

Műsorvezető: Juhász István

 

Június

 

Kirándulás szervezése: Máriapócs, Nyírbátor

Felelős:Dankó Andrásné 

 

Az erdei tornapályán sportfoglalkozás szervezése

Felelős: Márton Jánosné, Juhász Réka

 

Botanikus kert megtekintése,

Az erdei tornapálya sportfoglalkozás szervezésse

Felelős: Márton Jánosné

 

Július

 

II. Fiatalok Fóruma: Fiatalok I félévi munkájának értékelése,- jutalom fagyizás

Kibeszélő show szervezése,nyári programok, foglalkozások megbeszélése

Felelős:Dankó Andrásné

 

Nyári foglalkozások

Kulturális és sport programok szervezése

Felelősök:szociális gondozók

 

Kerti partik rendezése    

Felelős:Dankó Andrásné

 

Szabadságok kivétele

 

Augusztus

 

Nyári tábor szervezése: Balaton Siófok

Felelős:Dankó Andrásné

 

Nyár foglalkozások folytatása

Kulturális és sport programok szervezése

Felelősök:szociális gondozók

 

 

Megemlékezés az Alkotmány ünnepéről

Felelős:Reggeles szociális gondozó

 

Szabadságok kivétele

 

Szeptember

 

Fiatalok III. Fóruma

Terápiás foglalkozások beindítása

Felelős:Dankó Andrásné

 

Egyéni gondozások újraindítása

Felelős:Dankó Andrásné

 

Betekintés a Vidor Fesztivál látványosságaiba

Felelősek:szociális gondozók

 

Vadasparki kirándulás,közös program az ÉFOÉSZ szervezésében

Felelősök:szociális gondozók

 

Október

 

Őszi nagytakarítás szervezésea védőotthonban

Felelős:Vida Anikó

 

Jótékonysági bál megrendezése

Felelős:Dankó Andrásné, Eisert Lászlóné

 

November

 

Beszélgetés mindenszentekről és a halottak napjáról

Felelős:reggeles szociális gondozók

 

 

Adventi időszak kezdete

Mikulás délután szervezése aZeusz Együttessel,közösen a lakóotthonosokkal

Felelős:Vida Anikó, Juhász Réka

Fiatal szervezők:Mészáros Eszter, Szarvas Tamás, Párticska Mihály, Oroszi Fruzsina, Simon Attila

 

Karácsonyi műsor szerkesztése, összeállítása

Felelős:Illyés Péter előadóművész Márton Jánosné

Fiatal szervezők:Márton Norbert, Nagy József, Tar Róbert, Kuk Edina, Kiss Beáta, Lekli Nikoletta, Bártfai Krisztián, Kollár Piroska

 

Karácsonyi jelképek, meghívók, ajándékok készítésea fiatalok bevonásával

Felelős:Vida Anikó

 

December

 

Fiatalok II. félévi munkájának értékelése, jutalom mikulás disco,közössen a lakóotthonosokkal, Mikulás délután

Felelős:Vida Anikó, Juhász Réka

Fiatal szervezők:Mészáros Eszter, Szarvas Tamás, Párticska Mihály, Oroszi Fruzsina, Simon Attila

 

Karácsonyi ünnepség megtartása, vendégek a lakóotthonosok

Felelős:Dankó Andrásné, és a szociális gondozók

 

Egyéni gondozási tervek értékelése

Felelős:Dankó Andrásné

 

 

 

Nyíregyháza, 2014. január 31.

 

 

 

 

Dankó Andrásné

intézményvezető

 


 

 

Jubilált az Együtt Veled Alapítvány

 

 Hitvallás:Hiszem, hogy minden ember értékes, egyedi és megismételhetetlen, bőségesen megáldva szeretni tudással, és szeretet adásával. Nyitott szívvel és tiszta gondolatokkal törekedjünk egymás megismerésére, megértésére, akkor cselekedeteinkbe beépül a tenni akarás másokért és az önzetlen elfogadás.

Ne akarj megváltoztatni mindenkit, csak hagyd, hogy saját maga legyen. Önmaga tempójában csodálkozzék rá a világra és úgy segítsed, hogy az ne legyen teher egyik résztvevőnek sem, észrevétlenül, belső áhítattal.

Csak reménykedni tudok abban, hogy küldetésünk élet folytonos lesz, és ez a védőotthon megmarad a béke szigetének.

 

Mottónk: Éljünk békében, harmóniában és szeretetben, merjünk álmodni mindig többet és szebbet.

Az Együtt Veled Alapítvány 2003. szeptember 30-án lett bejegyezve. Az Együtt Veled Alapítvány célja: A Szabolcs-Szatmár–Bereg Megyében élő értelmileg sérült fiatalok segítése, egészségmegőrzése. Rehabilitációs és szociális tevékenység. Az alapítvány által patronált hátrányos helyzetű fiatalok, és családjaik adják azt a közösséget, amelynek létszáma kb. 60-70 fő. A sérült fiatalok iskolából kerültek hozzánk, és feladatunknak tartjuk az érintett családok szociális segítését, a sérült fiataloknak tartalmas védőotthoni intézmény működtetését. Munkahely létrehozásával az értelmileg sérült fiatalok saját közösségükben dolgoznak, szabadidejüket töltik a védőotthonban, ahol komplex fejlesztésben részesülnek.

Az alapítvány tevékenységei:

- A hátrányos helyzetű fiatalok számára napközi otthonos ellátást szervez, 21 fő részére

- Segíti a képességeik szinten tartását, fejlesztését és foglalkoztatásukat megszervezi.

- Az önálló életvitelüket elősegíti.

- Gondoskodik a hátrányos helyzetűeket érintő sport, kulturális és szabadidős programok megszervezéséről és lebonyolításáról. A programok újságokban, kiadványokban történő publikálásáról.

- Táborokat és kirándulásokat szervez és lebonyolít.

- Érdekeiket képviseli.

- Célcsoport képzését segíti .

- Munkatársak továbbképzését támogatja.

Az elmúlt 10 év alatt sokat tettünk az épületünk felújításáért korszerűsítéséért. Utoljára 2013-ban az épületeken kívül az udvart is rendbe hozattuk. Alapítványunk részletfizetéssel vásárolta meg ingatlanunkat a Római Katolikus Egyháztól 2005-ben. Már nem sok a tartozásunk az egyház felé, 2014-re kifizetjük. Az Alapítvány munkáját 3 fő látta el térítésmentesen. Személyi feltételeink megfelelnek, az alapítvány által fenntartott Szent József Védőotthonban, amely 1997. augusztus 1-én kezdte meg működését a Patrónus Egyesület fenntartásában 20 fővel. 2004. május 1-vel a működtetést az Alapítvány vette át. Jelenleg négy munkatársunk dolgozik ketten osztott munkakörben. A fiataljaink számára biztosítottunk munkalehetőséget, a legkedvezőbb lehetőséget a START Vállalat jelentette számunkra: lábtörlő készítésével foglalkoztunk. A szociális foglalkoztatás bevezetésével 2006. szeptemberétől kezdetben minden kliensünk dolgozott, mindenki elégedett volt. Gyertyaöntéssel, ékszer és ajándéktárgy készítéssel foglalkoztak fiataljaink. 2010-től változtak a lehetőségek és már nem minden fiatal kerülhetett be a szociális foglalkoztatásba. 2013 évben lehetőségünk volt munkahelyi akkreditációra a Védőotthonban lévő megváltozott munkaképességű emberek számára. Sikeres pályázat esetén 2014 évtől indul intézményen belül a rehabilitációs foglalkoztatás.

A 10 év alatt a napi munka után sokfajta foglalkozás közül választhattak egyéni igényeik alapján ellátottjaink: bábozás, kézimunkázás, kommunikáció, irodalmi foglalkozás, szerepjátékok, hittan, mozgásfejlesztés, gyógytorna, jóga, angol, olasz nyelv, zeneterápia, citerás népdalkör, társastánc, hastánc, újságíró séta program. Táborozás során megismerkedtek a fiatalok azzal az érzéssel, hogy önállóan együtt élnek szülők nélkül tábori környezetben. Táboroztunk: Sóstón, Bátorligeten, kétszer Tivadarban, Fonyódon, Balatonszemesen, Pálházán, Abádszalókon, háromszor Bogácson. Kirándulások alkalmával szép hazánk történelmi értékeit ismertük meg, szép tájakat, városokat, várakat, kastélyokat kerestünk fel.

Sport és szabadidős tevékenységek szervezése: A Sóstói erdőben az erdei tornapályán, több alkalommal szerveztünk sportfoglalkozásokat. Minden évben ellátogatunk a Múzeumfaluba, Nyíregyházi Állatparkba, a tó környékére. Strandoltunk különböző helyeken. Színház, mozi, tárlatlátogatások, könyvtárlátogatás, konferenciákon, sportrendezvényeken, vetélkedőkön való részvétel színesítette programjainkat.

A közösségi életünket erősítik az éves visszatérő programjaink: Pótszilveszter, Retró farsang, Húsvéti ünnepkör, Tavaszi ünnepség, Ifjúsági nap, Mikulás, Karácsonyi rendezvényeink.

Kulturális kapcsolatunk van a Sóstói Múzeumfaluval, a Jósa András Múzeummal, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárral. Irodalmi délutánjainkon megismerkedtünk sok költővel. A társintézmények rendezvényein sokszor meghívott vendégek voltunk, ahol felejthetetlen élményekben volt részünk. Csendes napok az ÉLIMBEN, megyei sportrendezvények, ÉFOÉSZ farsang, mikulásdélutánok. A társintézményekkel szakmai kapcsolatokat is ápolunk. Nagyon sok segítséget kaptunk az évek során a KézenFogva Alapítványtól, a Patrónus Egyesülettől, a Rókahegyi Agapé Alapítványtól, a CÉHálózat Egyesülettől, a Sz.-Sz.-B. Megyei Fogyatékos Sportolók Szövetségétől és a Down Egyesülettől.

A jótékonysági rendezvényeinken eddig hét alkalommal, sok előadóművésszel ismerkedtünk meg, akik előadásaikkal, szeretetükkel öveztek körül minket, az elfogadás szép példáját mutatva irányunkba. Kiemelném a Móricz Zsigmond színház művészeit, akik mai napig rengeteg elfoglaltságuk mellett színjátékukkal támogatnak bennünket, rendezvényeinkre eljönnek, és együtt örülnek fiataljainkkal. A jótékonysági bált tizenkét alkalommal rendeztünk meg, aminek szép példája volt, hogy fiataljaink kulturáltan nagyon szeretnek mulatni, vigadni. Önkéntes fellépőink közül kiemelném a Mandala Dalszínházat és a Tengertánc Alapfokú Művészeti Iskolát, akik több alkalommal is fellépéseikkel színvonalasabbá tették jótékonysági báljainkat. Pályázatírásaink programjainkat és működési feltételeinket javították. PR marketing tevékenységünkhöz tartozik a szakmai bemutatkozásaink: Campus rádió, Megyei Könyvtár, művelődési házak, iskolák. Kölcsey TV-ben és a Napló újságban jelent meg az szja. 1%-os hirdetéseink. Kelet-Magyarország napilap hasábjain tudósítunk rendezvényeinkről a Civil-hírlevélben, és a Napló újságban. Szóróanyagokat árusításaink alkalmából is adunk vevőinknek, hogy az ékszerek mellett megismerjék fiataljaink életét, és segítsék vásárlásukkal alapítványunk célkitűzéseit.

Alapítványunk tíz éve működik. Munkánkat megbecsülik ellátottjaink és szüleik. Helyi szakemberek is ismerik, nagyobb társadalmi szinten is igyekszünk alapítványi munkánkat megismertetni. Köszönetemet fejezem ki minden dolgozónknak áldozatos munkájáért, szülőknek, önkénteseknek, támogatóinknak segítségükért. A jövőben is számítunk odaadó együttműködésükre.

Dankó Andrásné

A rendezvényről készült képeket a galériában tekintheti meg


Az Együtt Veled Alapítvány 2012. évi programjainak éves ütemezése

 

Január

Fiatalok I. fórumának megtartása,éves feladatok megbeszélése, döntéshozatal

Éves munkaterv elkészítése, 2011. évi beszámoló elkészítése

2010. Állami és foglalkoztatási normatíva elszámolása

2010. évi térítési díjak összesítése

2012. évi önköltségszámítás elvégzése, intézményi térítési díj meghatározása

Pályázatfigyelés, üdülési támogatás figyelése

 

Február

Továbbképzési ütemterv elkészítése

Védőotthonunkban farsangi mulatság szervezése közösen a lakóotthonos fiatalokkal RETRÓ FARSANG

Dr. Bodnár Zsuzsa előadása: farsangról

Kirándulás, táborszervezés

 

Március

Irodalmi délután szervezése:Csorba Bertalan könyvbemutató szervezése

Jótékonysági rendezvény szervezése, a nyíregyházi színészekkel

 

Április

Irodalmi délután megtartása: Csorba Bertalan könyvbemutatója, húsvéti ünnepi műsor

 

Május

Jótékonysági rendezvénymegtartása: Együtt Veled Érted című szórakoztató műsor a Nyíregyházi színészekkel.

 

Június

Nyári tábor, kirándulások szervezése

 

Július

II. Fiatalok Fóruma: Fiatalok I. félévi munkájának értékelése,- jutalom fagyizás

Kibeszélő show szervezése,nyári programok, foglalkozások megbeszélése

Szabadságok kivétele

 

Augusztus

Mozi látogatás szervezéseközösen a lakóotthonosokkal

Kulturális programok szervezése

Szabadságok kivétele

 

Szeptember

Fiatalok III. Fóruma

Terápiás foglalkozások beindítása

Színházszervezés

Jótékonysági bál szervezése

 

Október

Jótékonysági bál megrendezése, Főiskola éttermében

 

November

Mikulás délután szervezése,közösen a lakóotthonosokkal

Karácsonyi ünnepség rendezésének szervezése ajándékozás szervezése

 

December

Fiatalok II. félévi munkájának értékelése, jutalom mikulás disco,közössen a lakóotthonosokkal,Mikulás délután rendezése

Karácsonyi ünnepség megtartása, ajándékozás vendégek a lakóotthonosok

 


 

Kulturális és sportéletünk 2011. évben

Az Együtt Veled Alapítvány és a Szent József Védőotthon 2011. évi programjának éves ütemezése

 

Január

Éves munkatervet és a Továbbképzési ütemtervet elkészítettük

Fiatalok fórumát megtartottuk,fél éves feladatok megbeszélése, döntéshozatal megtörtént.

2010. Állami és foglalkoztatási normatívát elszámoltuk

2011. évi térítési díjak felülvizsgálata,önköltségszámítás jövedelem igazolások bekérése megtörtént

2010. évi térítési díjak összesítését elvégeztük

Házirend, szakmai program, egyéni fejlesztési terv felülvizsgálata megtörtént

Pályázatfigyelést, üdülési támogatás figyelését elvégeztük

Utószilvesztert a lakóotthonba szerveztük, mind a két intézmény fiataljai kellemesen érezték magukat.

 

Február

NCA pályázat írása megtörtént,eredményes volt, 400.000.-Ft támogatást kaptunk.

Vetítéses, előadás: A Falumúzeum munkatársa dr. Bodnár Zsuzsa interaktív előadást tartott a farsangi népszokásokról fiataljaink nagyon élvezték.

Védőotthonunkban farsangi mulatság szervezése közösen a lakóotthonos fiatalokkal megtörtént, sokat táncoltak a fiatalok a RETRÓ FARSANGjegyében.

Színházlátogatás alkalmával azAranycsapatot néztük meg, zenés darab lévén mindegyikünknek járt a lába és együtt énekeltünk a színészekkel.

Csendes naponvettünk részt az ÉLIM-ben, ahol a csapatok közös vetélkedőn vettek részt, örülünk a meghívásnak, kellemes élményekkel tértünk haza.

 

Március

Megemlékeztünk 1848. március 15-ről, nemzeti ünnep alkalmával ki szoktunk menni a Kossuth térre, és felolvasást tartottunk, illetve kisfilmünket néztük meg, így ünnepeltünk.

Színházlátogatás megtörtént:A költő visszatér című darabot néztük meg a Mandala Dalszínház előadásában, ami mély benyomást tett a fiatalokra.

Tavaszi nagytakarítása Védőotthonban a szokásos módon megtörtént, mindenki részt vett benne.

Kocsis Attila grafikus művész, foglalkozásokattartott fiataljaink számára, linóleummetszéseket készítettek anyák napjára az édes anyák nagy örömére.

 

Április

FSZH felé elszámolás benyújtása megtörtént

Bencs Villában: A költészet napján vettünk részt, felemelő érzés volt az előadás megnézése.

Irodalmi délutánt szerveztünk:L Gál Mária kötetbemutató és mandala kiállítása a védőotthon falai között nagyon jó hangulatban zajlott, sok kedves ember kis helyen is elfért. Fiataljaink szépen mondták Marika néni verseit, és Dankó Dani gitározott a szavalók blokkjában.

Tavaszi ünnepkör

Húsvéti előadást szerveztünk. A védőotthonban meghívott vendégek a lakóotthonosok voltak, akik velünk együtt örültek a szép képeknek és verseknek. Külön élmény volt a fiataljaink szereplése, versmondásaikkal hozzájárultak a sikeres rendezvényhez.

Tavaszi ünnepséget szervezett védőotthonunk, köszöntöttük az édesanyákat és a tavaszt friss és sokatmondó kedves versekkel és dalokkal.

Anyák napi ajándékokat, dekorációt készítettünk. A meglepetés ajándékoknak nagyon örültek a résztvevők, a dekorációk készítésével megfelelő környezetet biztosítottunk az ünnepséghez.

 

Május

Megemlékeztünk a munka ünnepéről,újságcikk alapján tájékozódtunk a régi május 1-ről. Népi hagyományokról is beszélgettünk.

Május 1-én vettünk részt a Bujtos Városligetben.

Civil sátorban mutatkozott be alapítványunk, így jobban megismernek bennünket a város lakói.

Ifjúsági napot szerveztünk:Fiatalok szerepeltek, amit nagyon élveztek, discót rendeztünk, dekorációt készítettünk, egy örömteli napot töltöttünk el a lakóotthonosokkal.

Kerti partit szervezett részünkre Barcsik Magdolna tanárnőnk, ahol a védőotthont fogadta otthonába kedvenc tanárnőnk ez is jó kis buli volt.

 

Június

Ifjúsági napot szerveztünk:discó rendezése, dekorációkészítése, közös rendezés a lakóotthonosokkal a szokásos módon. Ismét fergetegesen jól sikerült ez a rendezvény, sokat készültünk rá, szerepléssel és sütéssel.

Esélyek Háza fesztivált rendezett a Kossuth téren, civil bemutatkozáson vettünk részt a védőotthonban készült ékszereket mutattuk be és szórólapot osztottunk az érdeklődőknek.

Fiatalok I félévi munkáját értékeltük,- jutalom fagyizással.

Kibeszélő show szervezése történt,nyári programokat, foglalkozásokat beszéltük meg. A fiataloknak lehetőségük volt, hogy saját gondolataikat elmondhassák társaiknak.

Mozi látogatáson voltunk:Toy sztorit néztük meg, amit mindenki nagyon élvezett.

NRSZH ellenőrzés történt az alapítványnál, ami jól zárult, mindenki elégedettségére.

Kerti partivolt a kertvárosban Dankó Andrásnénál, Zsóka néninél, amin a fiatalok beszélgettek, zenét hallgattak, sportoltak, és élvezték a szabad programokat.

Tüdőszűrést szerveztünk, amin részt vettek a fiatalok és a dolgozóink is, mindenki egészségesnek bizonyult.

 

Július

Kerti partit tartott a védőotthon fiataljainak Villás Mariann, sok finom falattal lepték meg a fiatalokat, akik jól érezték magukat, énekeltek, táncoltak és jól mulatoztunk.

Nyári foglalkozások bevezetése megtörtént,voltunk Sóstón, fürödtünk az élményfürdőben. Falumúzeumban tárlatvezetésen vettünk részt, és nagyon élvezetes bemutatást tartott dr. Bodnár Zsuzsa muzeológus.

Tábort és kirándulásokat szerveztünk

Kirándulásunk volt: Mezőkövesden, Egerben, Abádszalókon.

Tábort szerveztünk Abádszalókon, sok új élményben volt részünk. Hajókáztunk a Tiszán, hüllő kiállításon vettünk részt, sokat sétáltunk a városban és sportoltunk a táborban. Vetélkedőket és búcsú diszkót szerveztünk. Szép élményekkel tértünk haza.

Kirándultunk:Noszvajon, Hortobágyon, Debreceni élményfürdőben, amikről szép és felejthetetlen emlékeket ápolunk.

 

Augusztus

Előadást szerveztünk a nemzeti ünnepünk alkalmából

Megemlékezést tartottunk az Alkotmány ünnepéről

Nyári foglalkozások folytatása megtörtént.

Strandoltunk a Sóstói strandon, ami nagyon élvezetes volt a nyári forróságban.

Vidor fesztiválon árusítottunk a fiatalokkal, ez is szép élmény volt.

 

Szeptember

Fiatalok II. Fórumát tartottuk meg, ahol a fiatalok elmondhatták az eddigi tapasztalataikat a megtartott rendezvényekről és beszélgettünk az elkövetkező lehetőségekről.

Terápiás foglalkozások beindítása megtörtént a fiatalok választása alapján: Hastánc, gyógytorna, zeneterápia, irodalmi foglalkozás, hittan, citerás népdalkör, és jógafoglalkozás.

Egyéni gondozás újraindítása megtörtént.

Magyar népmese napján vettünk részt:Múzeumban jártunk, majd

a könyvtárban meséket olvastak fel fiataljaink a gyerekeknek. Érdekes volt, hogy a mi fiataljaink olvastak meséket ép iskoláskorú gyermekeknek.

Napközi otthonok Sport napján vettünk részt:A Bujtosi Sport Csarnokban vetélkedtünk a hasonló napközi otthontok fiataljaival, mindenki nyerni akart, de fő a részvétel.

Betekintettünk a Vidor Fesztivál látványosságaiba, amit nagyon szeretünk és izgalommal várjuk a következő évit is.

Árusítottunk a Kossuth téren, ami szép bevétellel járt.

Vadasparki kiránduláson vettünk részt az ÉFOÉSZ szervezésében. Nagyon érdekes és sokrétű az állatpart nyújtotta lehetőségek.

Nyírszőlőben voltunkPalicz Zoltzánné szalmafonó népi iparművésznél, ahol

szalmafonással ismerkedtünk meg.

 

Október

Október 6-ra emlékeztünk, ahol fiataljaink olvastak fel történeteket.

Vers és prózamondó versenyenvettünk részt a Megyei Könyvtárban, ahol első helyezet lett Márton Norbert, aki saját verseit adta elő.

 

November

Beszélgettünk mindenszentekről és a halottak napjáról.Sajnos már mindenkinek vannak olyan ismerősei, családtagjai akik elhunytak.

A tízedik jótékonysági bálunkat rendeztük meg az idén a főiskola éttermében. Nagyon sok szép élményeket szereztünk, Mészáros Eszter önállóan lépett fel, a hastáncos lányaink is szerepeltek. Az idei bálunk is emlékezetes volt, a Tengertánc Alapfokú Művészeti Iskola táncosai fergeteges bemutatója után, a Harmónia Énekegyüttes tette felejthetetlenné a bálunkat. A Mandala Dalszínház is 10-dik alkalommal lépett fel a bálunkon. Őket személyesen is ismerik fiataljaink.

Dr. Bodnár Zsuzsa előadását néztük meg, aBölcsőtől a bébi kompig a védőotthon falai között, megint új ismereteket kaptunk a régmúlt időkről.

 

December

Mikulásdélutánt szerveztünk a lakóotthonosokkal együtt.

Fiatalok II. félévi munkájának értékelése, jutalom mikulás disco,újabb lehetőséget biztosított számunkra a bulizásra.

Karácsonyi ünnepségünket meghitt környezetben tartottuk meg.Vendégeink a lakóotthonosok és a szülők voltak. Szép és boldog karácsonyunk volt, a fiatalok igazán jól szerepeltek, és mint vendéglátók is kitettek magukért. 

Egyéni gondozási tervek értékelése megtörtént.

 


 

Az Együtt Veled Alapítvány 2010. évben megvalósult programjai

 

Január

 

Éves munkatervet készítettük el

Továbbképzési ütemterv készítettük el

Fiatalok fórumát megtartottuk, fél éves feladatokat megbeszéltük, véleménynyilvánítással, döntéshozatallal zárult a fórum.

Utószilveszter a lakóotthonban, közös programot szerveztünk a lakóotthonosokkal, ahol jót buliztunk.

 

Február

 

Vetítéses, előadás: A Falumúzeum munkatársával, farsangi népszokásokról hallgattunk előadást, és beszélgettünk a régi farsangokról.

Védőotthonunkban farsangi mulatság szervezése közösen a lakóotthonos fiatalokkal RETRÓ FARSANG

 

Március

 

Megemlékeztünk 1848. március 15-ről.

Színházlátogatás: János Vitézt néztük meg a Mandala Dalszínház előadásában.

Tavaszi nagytakarítás a Védőotthonban, mindenki kivette a részét a munkából.

Árusítottunk a Kossuth Téren, E-misszióval.

 

Április

 

Árusítás: Bujon, falunapon

Tavaszi ünnepkör: Húsvéti előadás szervezése a védőotthonban meghívott vendégek a lakóotthonosok voltak.

Színházlátogatás: Csizmás Kandúrt néztük meg.

 

Május

 

Megemlékezés a munka ünnepéről

Irodalmi délutánt szerveztünk: Ha én rózsa volnék címmel.

Művészeti Fesztiválon szerepeltünk: Versmondással és kiállításon bemutatkoztunk ékszereinkkel.

Kerti partin vettünk részt Barcsik Magdolna tanárnőnél, ahol nagyon jól éreztük magunkat.

 

Június

 

Ifjúsági napot szerveztünk: Fiataljaink és dolgozóink szereplésével, zenés délutánt szerveztünk.

Fiatalok I félévi munkájának értékelése, - jutalomfagylaltozás kísérte az eseményt.

Kibeszélő show szervezése, nyári programok, foglalkozások megbeszélése történt.

Kerti partira hívott meg minket Villás Mariann kliensünk, náluk nagyon sok baromfi és háziállat van, ezt külön élvezték a jelenlévők.

Mozi látogatás: Toy sztorit néztük meg.

Tüdőszűrésen vettünk részt.

 

Július

 

Kirándultunk a kertvárosba az intézményvezetőnknél, Zsóka néninél.

Nyári foglalkozások bevezetése

Az erdei tornapályán sportfoglalkozást szerveztünk.

Nyári szabadságok kivétele.

 

Augusztus

 

Falumúzeumi látogatást szerveztünk, a régmúlt tárgyait csodáltuk meg.

Botanikus kertet néztük meg, kellemes délutánt töltöttünk ott.

Az erdei tornapályán tornáztunk, mulatságos volt a sokféle gyakorlat, amit nem mindig tudtunk megoldani.

Gyulai kisfilmfesztiválon vettünk részt: „Ha én rózsa volnék kisfilmünkkel.”

 

Megemlékeztünk az Alkotmány ünnepéről

Nyári foglalkozások továbbra is folytatódtak.

Árusítottunk a Korsó Áruházban.

Szabadságokat vettük ki.

 

Szeptember

 

Fiatalok II. Fórumát tartottuk meg.

Elkezdődtek a terápiás foglalkozásaink.

Egyéni gondozást újraindítottuk.

Árusítottunk a Kossuth téren.

Múzeumban jártunk: A Magyar népmese napján

Napközi otthonok Sport napja: Bujtosi Sport Csarnokban sportoltunk.

Betekintettünk a Vidor Fesztivál látványosságaiba, ami mindig érdekesnek bizonyul.

Vadasparki kiránduláson vettünk részt, közös programot az ÉFOÉSZ szervezte.

 

Október

 

Könyvtárlátogatás: Egészségnapon vettünk részt a Móricz Zsigmond könyvtárban „Ép testben ép lélek” címmel.

Beszélgetős foglalkozáson 6 alkalommal vettünk részt Vass Edit pszichológussal.

 

November

 

Beszélgetés történt mindenszentekről és a halottak napjáról.

Jótékonysági bált rendeztünk a Főiskola éttermében, ahol hajnalig mulattunk.

Tiszta vízről előadás láttunk a védőotthonban, ahol a Víz üzenete című filmet is megnéztük.

Civil Fórumon vettünk részt a Bencs Villában.

 

December

 

Téli ünnepkör előadás szervezése Bodnár Zsuzsával.

Mikulásdélutánt szerveztünk a védőotthonban, mindig tudunk örülni a Mikulás ajándékának.

Fiatalok II. félévi munkájának értékelése, jutalomból mikulás discót rendeztünk közösen a lakóotthonosokkal.

Kisfilm Fesztivál a Park Hotelben: Két kisfilmünkkel vettünk részt: „Ha én rózsa volnék”, és „Két karod, ha átölel”, a filmeket nagy érdeklődés fogadta.

 

Civil Ház rendezvényén voltunk, ahol az NCA átalakításáról volt szó.

 

Karácsonyi ünnepségünk nagyon belsőséges hangulatú volt, szeretetben nem volt hiány.

 

Irodalmi délutánon vettünk részt a Borbányai Művelődési Házban, ahol bemutatkozott „Fénysugár” verskötetével Márton Norbert kliensünk, és bemutattuk, a „Ha én rózsa volnék kisfilmünket.”

 

Egyéni gondozási tervek értékelése.

 


 

2009. évben megvalósult programjaink

 

Kulturális és sportéletünk

 

A fiataljaink a következő rendezvényeken vettek részt

 

Január

 

Fiatalok fórumát tartottuk meg, ahol a fél éves feladatokat, rendezvényeket beszéltük meg, és mindenki előadta saját ötletét, milyen programokon szeretne részt venni.

 

Színházlátogatást szerveztünk, a „Pál utcai fiúkat” néztük meg a Móricz Zsigmond Színházban, utána megbeszéltük, hogy ki mit szűrt le a történet lényegére vonatkozóan, és összehasonlítottuk a filmbeli élményeinkkel.

 

Múzeumi látogatást szerveztünk a Jósa András Múzeumba, ahol a kiállításokon túl, megnéztük Jósa András életéről szóló filmet, ami közelebb hozott bennünket a régmúlt emlékek megbecsüléséhez.

 

Február

 

Utószilvesztert a Patrónus Egyesület Lakóotthonában közösen rendeztük, itt mindig nagy bulikat csapunk, sokat énekelünk és táncolunk.

 

Az Őrség bemutatásavetítéses előadás volt, a Nyíregyházi Falumúzeum munkatársát, dr. Bodnár Zsuzsát hívtuk meg. Vendégeink a lakóotthonosok és a szülők voltak. Zsuzsa néni mindig tud hozni olyan vetítéses anyagot, ami a magyar népi kultúránk megismerését segíti elő.

 

A Támasz Alapítvány szervezésében városi farsangon vettünk részt 20 fővel. Soha nem maradhat ki a fánk evés, a farsangi alakoskodás, a zene és a tánc. Ismerkedni, beszélgetni és táncolni szoktunk ezen a rendezvényen.

 

Irodalmi teadélutánt szerveztünk Barcsik Magdolna tanár néni vezetésével.

Kocsis Éva és Kocsis Attila mutatkozott be intézményünkbe a mi kis közösségünknek. Éva néni verseivel ismerkedtünk meg, és grafikus férje beszélt életéről és munkásságáról. Attila képeiből grafikai kiállítást rendeztünk, majd rajzszakkört szerveztünk, ahol a linóleummetszés kipróbálása volt a cél.

 

Védőotthonunkban farsangi mulatság szervezése közösen a lakóotthonos fiatalokkal történik minden évben, amire nagyon készülünk dekorációval, szerepléssel, és igazán felszabadult mulatozás történik. Nem maradhat ki a jelmezes felvonulás sem. Igazán ötletes figurák, eredeti jópofa ötletek elevenednek meg a rögtönzött színpadon.

 

Március

 

Minden évben megemlékezünk 1848. március 15-ről. Beszélgetünk a nap eseményeiről, verseket, történéseket olvasunk fel és énekeljük a kor dalait.

 

Színházlátogatást szerveztünk a „Made in Hungária” című darabot néztük meg, és mivel moziban is láttuk filmen Fenyő Miklós életét, így érdekes volt összehasonlítani a látottakat. Nagyon kedveljük a Hungária Együttes zenéjét. 

 

Április

 

Húsvéti előadást szerveztünk Barcsik Magdolna tanárnő vezetésével. Nagy Károlyné, a teremtés története c. könyv bemutatója volt és a művésznő képeiből kiállítást rendeztünk. Fiataljaink húsvéti verseket szavaltak, és filmrészletet néztünk meg Jézus életéből. A védőotthonban meghívott vendégek a lakóotthonosok és a szülők voltak.

 

Húsvéti vetélkedőt rendezetta Patrónus Egyesület Lakóotthona, ahol a két intézmény fiataljai vettek részt a vetélkedőn, a húsvét népi hagyományait elevenítettük fel, sokféle feladattípus lehetőséget adott arra, hogy minden fiatal megtalálja a neki tetsző feladatot, így aktív volt a vetélkedő.

 

Váci Mihályról bemutatóórát szerveztünk, meghívott vendég: Demeter Sándor

költő volt, aki személyesen ismerte Váci Mihályt, így tette hitelessé a rendezvényünket. Váci Mihály költő életéről mesélt és verseket szavalt Sanyi bácsi, aki saját verseivel is adózott a nagy költő emlékének.

 

Május

 

Megemlékeztünk a munka ünnepéről, beszéltünk a régi május elsejékrőlfiataljainknak.

 

Anyák napi ünnepségünket tartottuk meg. Fiataljaink szerepléssel, ajándékokkal köszöntötték az édesmamákat, akik minden alkalommal meghatódnak gyermekeik kedvességétől, szeretetétől.

 

Ifjúsági napot szerveztünk, ahol adolgozók szerepeltek a fiataloknak, vidám jelenetekkel nevetették meg a nagyérdeműt. Discót rendeztünk, dekorációt készítettünk, meghívott vendégek a lakóotthonos fiatalok voltak.

 

Kerti parti volt a kertvárosban, meghívta a védőotthonba járókat Barcsik Magdolna tanárnő. Öhön főtt a bográcsban, finomságok vártak ránk, így kellemesen telt el a délután, ahol volt meseszövés, rímfaragás, székfoglalás, szoborjáték, seprűtáncoltatás és más nyalánkságok.

 

Június

 

Fiatalok I félévi munkájának értékelése történt,- jutalom fagyizással egybekötve.

Kibeszélő show szervezésével,nyári programok, foglalkozások megbeszélése, és értékelése történt.

 

Kerti partit szervezett Villás Mariann, aki nem akart kimaradni a kerti partik szervezéséből, jó hangulatú délutánt töltöttünk náluk a borbányai városrészen.

 

Jótékonysági rendezvényt tartottunk a Vikár Sándor Zeneiskolában

Illyés Péter előadóművész és a nyíregyházi színészek közös előadói estje volt. A bevételt a védőotthonunk felújítására fordítottuk.

 

„Nem adom fel”,budapesti együttes bemutatkozása a Zrínyi Ilona Gimnázium Kollégiumában történt. A beszélgetés témája az Esélyegyenlőségi Törvény megvalósulása, intézményi kisfilmek bemutatkozása, és a helyi városi intézkedésekről szólt.

 

Kassai Csilla,5-ről a 6-ra c. könyvének bemutatója, és annak három éves évfordulójának a megünneplése Sóstón, a Park Hotelban történt, ahová meghívták a védőotthonos fiatalokat. Értékes és érdekes délutánban volt részünk.

 

Július

 

Kirándulást szerveztünk a kertvárosba, intézményvezetőnknél, Zsóka néninél, minden évben részt veszünk ezen a találkozón, ennek az a lényege, hogy mindenki érezze jól magát, szabad a gazda a játékokban, kötetlen beszélgetések, és mindenkit meghallgatunk, és fontosak vagyunk egymásnak.

 

Augusztus

 

Tábort szerveztünk Bogácsra, a fürdő területére, kirándulást Egerbe és Noszvajra

Mindannyian nagyon élveztük a bogácsi gyógyvizet, a közös helyi sétákat, a Pillangó és a baba kiállítást, a kilátóból a szép táj panorámáját, és a búcsú este vidám hangulatát. A kirándulásokra a szülők is eljöttek, megcsodáltuk Eger városának szépségét, a Katedrálist, a Dobó teret, a Minaretet, a Marcipán Múzeumot, az Egri Várat, és kiállításait. Noszvaji kastély tetszett a fiataloknak érdekes volt számukra az idegenvezetés, és a gyönyörű park.

 

Ellátogattunk a Nyíregyházi Főiskola Botanikus kertjébe,ahol minden évben rácsodálkozunk a növények sokszínűségére, és megpihenünk az árnyas fák alatt.

 

Az erdei tornapályára is kimentünk a szokásokhoz híven minden tornaeszközt kipróbáltunk egyéni képességeinknek megfelelően, és nagyokat kacagtunk a bravúros mutatványokon.

 

Mozi látogatásra is sort kerítettünk. A „Jégkorszak 3” című animációs filmet tekintettük meg. Jókat mulattunk a mesehősök bohókás történetein.

 

Sportnapon vettünk részt az NYVSC pályán, a Támasz Alapítvány szervezésében. Jó, hogy minden évben együtt vannak azok az emberek, akik különböző intézményekhez tartoznak, és a sportolási lehetőségekkel együtt találkozhatunk rég látott pajtásainkkal, és új ismeretségek kötődnek.  

 

Megemlékeztünk az Alkotmány ünnepéről, újságcikkekből olvastunk föl.

 

Szeptember

 

Fiatalok II. Fórumát tartottuk meg.Értékeltük a nyári időszakot, beszélgettünk a nyári családi programokról is, az év hátralévő hónapjainak programjait beszéltük meg.

Csoportos terápiás foglalkozások szervezése történt, és jelentkeztünk a foglalkozásokra.

 

Egyéni gondozás újraindításával, a fiatalok egyéni személyiségfejlesztése a cél. Meghatározzuk egyénileg, hogy ki miben szeretne előre lépni, fejlődni, ki milyen feladatokban és szerepekben szeretne részt vállalni.

 

Irodalmi délután szervezése történt Barcsik Magdolna tanárnő vezetésével.

Bemutatkozott Csorba Bertalan:Séta a csillagok között első kötetével.

Nagyon hatott a fiatalokra a fiatal költő szerelmes versei, sőt egyik fiatalunkat meg is ihlette versek írására, barátság szövődött a költő és Márton Norbert között.

 

Őszi program városunkban aVidor Fesztivál, és a Gyümölcs karnevál, csoportosan részt vettünk a Kossuth téri délutáni rendezvényeken. Felhívtuk a fiatalok figyelmét, hogy családjaikkal is vegyenek részt az esti előadásokon, aki szereti a zenét.

 

Vadasparki kiránduláson vettünk részt,közös program az ÉFOÉSZ szervezésében, amire nagyon várunk minden évben. Ilyenkor sok intézmény jelenik meg az állat parkba, ahol mindig van valami újdonság. A fóka show megnézése, a pingvinek úszása, a cápák és a majompark mind különleges élményt nyújt a számunkra.

 

Október

 

Október 6. ünnepséget rendeztük meg. Vendég előadó Kocsis Éva költőnő volt. Volt aki az Internetről vett le anyagot az ünnepségre, és megbeszéltük az akkori történéseket, Éva néni Erdélyből hozott helyi újságot, amiben az októberi eseményekről írtak. 

 

Jótékonysági bált rendeztünk. A Helyőrségi Klubban volt megtartva. Sok jó barátunk, támogatóink vettek részt a bálon, volt hastánc bemutató és szerepeltek a Mandala Dalszínház színészei is. Nagyon jól mulattunk és a rengeteg tombola ajándék is gazdára talált. Ismét gazdagodtunk szép élményekkel.

 

November

 

Beszélgettünk a mindenszentekről és a halottak napjáról. Sajnos, már két édesanyánk távozott el közülünk.

 

Irodalmi délutánt szerveztünk közösen a Móricz Zsigmond Megyei és Városi könyvtárban.

Csorba Bertalan kötetbemutatója és az alapítvány kisfilmének bemutatója volt.

A fiatal költővel a beszélgetést Barcsik Magdolna tanárnő vezette, és fiataljaink is adtak elő a versekből, amit Bertalan írt.

A kisfilmünk „Két karod, ha átölel” címmel készült, azzal a szándékkal, hogy bemutassuk alapítványunkat, és betekintést adjuk mindennapi életünkbe az intézmény iránt érdeklődőknek. Megható figyelem kísérte végig a bemutatkozásokat.

 

December

 

Mikulásdélután szervezése történik minden év végén.A mikulás levelének még mindig tudunk örülni, jó móka végig hallgatni a rímes verseket, ami jellemző ránk, majd a csomagok kiosztása után kezdődik a mikulás disco.

 

A karácsonyi ünnepségünkmindig valami nagy-nagy szeretetben történik.

Lélekben készülünk erre az év végi ünnepre, békésen ünnepelünk, majd a szerény jelképes csomagokkal boldogan térünk haza.

 

Fiatalok II. félévi munkájának és egyéni gondozási tervek értékelésével zárul az év.

 

 

 

2010. EGYÜTT VELED ALAPÍTVÁNY MUNKATERVE

 

FELADATAINK, TEVÉKENYSÉGEINK, RENDEZVÉNYEINK HAVI ÜTEMEZÉSE

 

Január

 

Éves munkaterv elkészítése

Felelős:Dankó Andrásné intézményvezető

 

I. Fiatalok fórumának megtartása,fél éves feladatok megbeszélése, döntéshozatal

 

Február

 

Utószilveszter a lakóotthonban, közös program szervezése

Felelős:Juhász Réka, Vida Anikó

 

Érdekképviseleti Fórum szervezése

Felelős:Dankó Andrásné, Kollár Piroska

 

Vetítéses, előadás: A Falumúzeum munkatársával

Felelős:Dankó Andrásné

 

Városi farsangonrészvétel 20 fővel

 

Védőotthonunkban farsangi mulatság szervezése közösen a lakóotthonos fiatalokkal RETRÓ FARSANG

Felelős szervező:Márton Jánosné

Dekorációért, arcfestésért felelős:Vida Anikó

Sütést Vállal: Vida Anikó és Márton Jánosné csapata

Szervező fiatalok:Villás Mariann, Tar Róbert, bemondónő: Kollár Piroska

 

Március

 

Színházszervezés

Felelős: Dankó Andrásné

 

Tavaszi nagytakarítása Védőotthonban

Felelős:Vida Anikó

 

Megemlékezés 1848. március 15-ről

Felelős:a reggeles szociális gondozó

 

Április

 

Tavaszi ünnepkör

Húsvéti előadás szervezésea védőotthonban meghívott vendégek a lakóotthonosok

Felelős: Barcsik Magdolna, Dankó Andrásné

 

Anyák napi műsor szervezése

Felelős:Illyés Péter előadóművész

Anyák napi ajándékok, dekoráció készítése

Felelős:Juhász Réka

Fiatal szervezők:Kollár Piroska, Juhász István, Sarkadi József

 

Május

 

Megemlékezés a munka ünnepéről

Felelős:a reggeles szociális gondozó

 

Anyák napi ünnepség megtartása

Felelős: Illyés Péter és a kollégák

 

Múzeumlátogatás

Felelős:Dankó Andrásné

 

Ifjúsági nap szervezése:Dolgozók szerepelnek, discó rendezése, dekorációkészítése, közös rendezés a lakóotthonosokkal

Felelős:Vida Anikó

Fiatal szervezők:Tar Robi, Mészáros Eszter, Kuk Edina

Műsorvezető: Villás Mariann

 

Június

 

II. Fiatalok Fóruma: Fiatalok I félévi munkájának értékelése,- jutalom fagyizás

Kibeszélő show szervezése,nyári programok, foglalkozások megbeszélése

Felelős:Dankó Andrásné

 

Nyári foglalkozások szervezése

Felelősök:szociális gondozók

 

Kirándulás szervezése a kertvárosba

Felelős:Barcsik Magdolna

 

Mozilátogatás szervezése

Felelős: Dankó Andrásné

 

Az erdei tornapályán sportfoglalkozás szervezése

Felelős: Márton Jánosné, Juhász Réka

 

Július

 

Nyári foglalkozások folytatása

Felelősök:szociális gondozók

 

Kirándulás szervezése a kertvárosba

Felelős:Dankó Andrásné

 

Kirándulás szervezése egy tanyára

Felelős:Dankó Andrásné

 

Jótékonysági rendezvény szervezése

Felelős:Dankó Andrásné

 

Augusztus

 

Nyári foglalkozások folytatása

Felelősök:szociális gondozók

 

Botanikus kert megtekintése,

Felelős: Márton Jánosné

 

Strandolás a tófürdőben

Felelős: Juhász Réka

 

Megemlékezés az Alkotmány ünnepéről

Felelős:Reggeles szociális gondozó

 

Szeptember

 

Fiatalok III. Fóruma

Terápiás foglalkozások beindítása

Felelős:Dankó Andrásné

 

Egyéni gondozás újraindítása

Felelős:Dankó Andrásné

 

Betekintés a Vidor Fesztivál látványosságaiba és a Gyümölcs karnevál megtekintése

Felelősek:szociális gondozók

 

Jótékonysági rendezvény megtartása

Felelős:Dankó Andrásné

 

 

Vadasparki kirándulás,közös program az ÉFOÉSZ szervezésében

Felelősök:szociális gondozók

 

Október

 

Őszi nagytakarítás szervezésea védőotthonban

Felelős:Vida Anikó

 

Jótékonysági bál szervezése

Felelős:Dankó Andrásné, Eisert Lászlóné

 

Irodalmi teadélután rendezése

Felelős:Dankó Andrásné, Barcsik Magdolna

 

November

 

Beszélgetés mindenszentekről és a halottak napjáról

Felelős:reggeles szociális gondozók

 

Jótékonysági bál megrendezése

Felelős:Dankó Andrásné, Eisert Lászlóné

 

Adventi időszak kezdete

 

Mikulás levél szerkesztése

Felelős:Márton Jánosné

 

Mikulás délután szervezése,közösen a lakóotthonosokkal

Felelős:Vida Anikó, Juhász Réka

Fiatal szervezők:Mészáros Eszter, Szarvas Tamás, Cseh Nikoletta, Párticska Mihály

 

Karácsonyi műsor szerkesztése, összeállítása

Felelős:Illyés Péter előadóművész

Fiatal szervezők:Blaskó Katalin, Márton Norbert, Parag Dávid, Lekli Nikoletta

 

Karácsonyi jelképek, meghívók, ajándékok készítésea fiatalok bevonásával

Felelős:Márton Jánosné, Vida Anikó

 

December

 

Fiatalok II. félévi munkájának értékelése, jutalom mikulás disco,közössen a lakóotthonosokkal, Mikulás délután

Felelős:Vida Anikó, Juhász Réka

Fiatal szervezők:Mészáros Eszter, Szarvas Tamás, Cseh Nikoletta, Párticska Mihály

 

Karácsonyi ünnepség megtartása, vendégek a lakóotthonosok és a szülők

Felelős:Dankó Andrásné, és a szociális gondozók

 

Egyéni gondozási tervek értékelése

Felelős:Dankó Andrásné